Even voorstellen!.

Foto’s en anekdotes van  “Hoe ik begon met mijn accordeon”, zie onderaan

De  leden van nu :
Accordeonisten: Tineke, Geertje, Thea, Liesbeth, Klarie, Nel J., Ria K., Ans,  Ronald, Dirry, Gijs,  Anneke,  Ria V., Gera, Tiny,  Aartje, Nel D.,  Nanny,  Annelies en Jan (slagwerk),

Dirigent Leo van Lierop, aspirant dirigent Dirry Renneboom

overons-1

Bestuursleden: Annelies (voorz.), Tiny (secr.), Tineke (penningm.),
Muziekcommissie: Leo, Nanny (3e partij) en Ria K. (2e partij).

Ereleden: A. van der Graaf en W. van der Graaf.
Ere-dirigent: Jaap Seelbach

Wij weten ons gesteund door vele trouwe en jaarlijks nieuwe donateurs. Zij steunen ons financieel en bezoeken als trouwe luisteraars onze concerten. Blij zijn we  met hun geldelijke bijdrage, hun oprechte belangstelling en waardering. Vanaf € 10,00 bent u donateur en ontvangt u twee kaarten voor de voorjaarsjaaruitvoering (1 kaart kost € 7,– aan de kassa). Daarnaast ontvangt u uitnodigingen voor de jaarlijkse Bingo-avond in oktober en het Kerst-/Nieuwjaarsconcert begin januari.

Wij repeteren elke maandagavond van 19.30 tot 21.00 uur in het R.K. Ontmoetingscentrum, Emmastraat 26 te Lekkerkerk.

De repetities kenmerken zich door muzikale motivatie en ongedwongen gezelligheid. In de pauze wordt de koffie of thee verzorgd door enthousiaste familie van orkestleden. Veelal is er een traktatie bij van een jarige. Na afloop blijven verschillende mensen vaak nog even gezellig napraten onder het genot van een glaasje….

overons-2

overons-3
(Nu dus even niet!)

Heeft u belangstelling om lid of donateur van onze vereniging te worden, maak dan kennis met een van onze bestuursleden (→ Contact) of per mail: info@accordeonatalekkerkerk.nl

Hoe ik begon met mijn accordeon……………….

U vindt hier ook foto’s van (oud-)leden.

images

overons-4

Dirry:  “Ik mocht kiezen tussen een pony of een accordeon. Ik ben begonnen met 9 jaar. Mijn broer en mijn zus speelden ook accordeon. We fietsten meestal naar het dorp (5 km) met de accordeon in een door mijn vader gemaakte drager achterop.
Op de foto  Op de foto links ben ik 14 jaar.  Op de foto rechts ben ik 18 jaar en speelde ik in het A-orkest in Laren Gld.Ik ben verhuisd naar Lekkerkerk en lid van Accordeonata geweest van m’n 21e tot m’n 27e jaar. Ik ben in januari 2007 weer opnieuw lid geworden en geniet er enorm van.”

..

 images

overons-5

Nel: “Na de uitnodiging van Accordeonata om bij het 50-jarig bestaan weer mee te komen spelen, heb ik mijn accordeon na 35 jaar weer uit de schuur gehaald en ben weer lid geworden. Toen ik 9 jaar was, ben ik met orgelspelen begonnen. Daarna is er de voorloper van de muziekschool opgericht en heb ik blokfluit gespeeld. Later hebben mijn ouders een 2e hands accordeon gekocht, Hier speel ik nog steeds op.
Ik had mooie cijfers op mijn examenrapport.
Ik was toen 15 jaar, op de foto ben ik 17.”

overons-6

images

Jeanette:“Ik ben hier 5 jaar en speel een liedje uit mijn hoofd. Zomers speelde ik ook  wel eens in de tuin, mijn buren vonden het

prachtig.

Mjn vader, broer en zus spelen ook accordeon, vaak speelden we samen.”

overons-7

overons-8

images

overons-9 Ronald: (op de foto 21 jaar) was 9 jaar toen hij zijn 1e rapport

kreeg bij de RMS (Rotterdamse muziek school).

overons-10

images

Piet v.d. V.: “ik ben hier 6 jaar met de accordeon van mijn vader.

Ik heb van mijn 8e tot mijn 12e jaar piano gespeeld. Wegens verhuizing is mijn piano verkocht en ben ik accordeon gaan spelen tot ongeveer mijn 18e.

Daarna jaaaaaaaren niets meer, nu weer met veel plezier in de 4e partij.”

overons-11

images

overons-12 Riet: “ik ben 13 jaar op de foto. Ik kreeg een accordeon te leen voor een kistje sigaren.

Ik heb jaren thuis hard gewerkt voor een eigen accordeon. Later heb ik aan solistenconcoursen meegedaan, heb er 4 bekers gewonnen.

Ik speelde met Arie Luyten en Trijntje den Oudsten samen; we vormden de voorloper van Accordeonata. De eerste vlag hebben we zelf gemaakt”.

images

Sjanie: “Ik speel vanaf mijn 9e jaar accordeon en moest eerst noten leren van mijn vader, kreeg toen les van Piet Kroon.
Op de foto ben ik 14 jaar en speelde ik op een solistenconcours in Rotterdam; ‘De Bloemenwals van Coen van Orsouw, haalde   de 1e prijs en kreeg een beker.
Ook was er Anneke Grönloh als klein meisje die deelnam aan het concours”.overons-13
 images
Rechts staan Liesbeth en Cor samen op de foto tijdens een optreden met shantykoor “de Boezemvrouwtjes”  Cor moest eind 2008 tot zijn en onze spijt, vanwege gezondheidsredenen stoppen bij Accordeonata.

overons-15

overons-14


Liesbeth
:

overons-16

images

Greet: “Ik  ben hier 4 jaar en speel samen met mijn tante Nel bij wie ik ben opgegroeid. Tante Nel speelde in Dordrecht in het orkest. overons-17
overons-18

images

Op de linker foto ben ik 10 jaar met mijn 1e eigen
accordeon, lekker helemaal van mijzelf.
Hiervoor huurde mijn vader er een.
Toen ik 9 jaar was ging ik op les bij Wim van Herpen.”
overons-19 Gijs:”Ik ben 55 jaar geleden begonnen met accordeon-spelen. Op de foto speelde ik als kleine jongen op het Sinterklaasfeest in Amicitia in Lekkerkerk. Later speelde ik bij de ‘Andantino’s’, daarna bij ‘From Home’ , vele keren in Amicitia.”
images
Ria K
.: “Sinds 2002 speel ik accordeon.Ik heb 4 jaar les gehad op de muziekschool, eerst noten leren lezen en theorie. Vanaf 2006 ben ik bij Accordeonata, het is heel gezellig, maar (soms) ook moeilijk op de tweede partij. Als je wat ouder wordt, gaat het leren ook wat langzamer. Ik leer er heel veel van, we oefenen ook nog met een klein groepje. Op de foto speel ik ‘Ketelbinkie’, mijn 1e optreden tijdens het afscheid van een collega.”
overons-20
images

Hans: “Ik heb als schippersjongen in 4 jaar tijd mijn lagere school doorlopen vanaf mijn 9e jaar, continue-onderwijs; lange dagen en periodes van 3 maanden. Mijn ouders kwamen zo nu en dan op bezoek. Ik speelde mandoline-banjo in het internaat-orkest opgericht door de fraters om ons bezig te houden. Het orkest telde wel 60 leden. We hebben zelfs voor de radio gespeeld. Later ben ik accordeon gaan spelen. Bij Accordeonata speel ik tijdens optredens enkele nummers mee op mandoline”.

overons-21

overons-22

images

Marian: Op de eerste foto speel ik in een bandje “de Subrokastars”
met Rinus als drummer. Op de tweede foto speel ik mee met het jeugdorkest van ‘de Phil’ in Dordrecht. Ik speel accordeon vanaf mijn 7e jaar, heb jaren les gehad van John Zilverschoon. Hij was als muziekleraar een begrip in Dordrecht. Ook heb ik jaren pianoles gehad.
overons-23
overons-24 Toen ik in Lekkerkerk kwam wonen in 1970, ben ik les gaan geven; accordeon, orgel, keyboard en een beetje piano. Ik geef nog steeds les aan een  klein gezelschap. Het spelen wordt steeds moeilijker voor mij door artrose aan mijn vingers, ook het lesgeven moet ik hierdoor na 38 jaar afbouwen. In de vereniging heb ik ook bestuurlijk mijn steentje bijgedragen als voorzitter. Nu ben ik elke repetitie-avond het eerst aanwezig om koffie te zetten en de zaal in gereedheid te brengen voor onze gezellige repetitie-avonden.

Marian is in 2016 gestopt bij Accordeonata.

images

Ria V.: ‘Mijn jeugdfoto is zoek, vandaar een foto van nog niet zo lang geleden. Ik ben begonnen toen ik 8 jaar was, ik kreeg les op een huur-accordeon van dhr. Kroon te Stolwijk. Ik woonde toendertijd in Opperduit en had les met nog 5 anderen uit de buurt. Toen ik 12 jaar was kocht mijn vader met mij een accordeon in Rotterdam. Ik speelde bij Accordeonata in het B-orkest. Toen ik 22 was, trouwde ik en werd vervoer een probleem.

overons-25

Na het 50- jarig jubileum van Accordeonata in 2001 ben ik weer lid geworden. Ik zei tegen mezelf ‘als je nu niet teruggaat naar de club, dan beurt het nooit weer’. Op feesten en partijen speel ik ook alleen en begeleid een shanty-koor in Gouda.
Zolang ik gezond blijf, blijf ik spelen.
images

overons-26

 Jaap: De foto links is gemaakt in 1970. Ik was toen ook dirigent van Accordeonata. Op de pagina
” HISTORIE ” staat de foto met het orkest in beeld. We hadden destijds naast het A-orkest ook een jeugd-orkest.
Op de foto rechts was ik 10 jaar. Ik kreeg accordeonles vanaf mijn 9e van Philip van Loon en van Jan Drabbe, beiden zeer inspirerend voor accordeon onderwijs in het algemeen en voor mijn muzikale ontwikkeling in het bijzonder. Vanaf mijn 15e werd ik bassist en later concertmeester bij Excelsior, Nederlands beste accordeonorkest in die jaren (7 keer landskampioen). Philip van Loon dirigeerde dit orkest en via hem heb ik liefde opgevat voor het dirigeren. Als accordeondocent bij het Nederlands Accordeon Centrum en bij de Rotterdamse Muziekschool, deed ik ervaring op met groepsonderwijs. Hieruit ontstonden orkestjes. Directielessen kreeg ik wederom van Philip van Loon, later van Fritz Dobler. In 1967 nam ik het dirigeerstokje over van Piet Kroon bij Accordeonata. Veel geleerd en genoten als dirigent, ik ben wegens drukke werkzaamheden na 5 jaar gestopt. Vele orkesten en ensembles binnen de muziekschool heb ik met veel plezier geleid. Geertje  deed een beroep op mij ten tijde van ziekte van Accordeonata-dirigent Jaap Onink. Na zijn overlijden ben ik in 2007 weer vaste dirigent bij Accordeonata geworden.

In 2016 heeft Jaap het (dirigeer)stokje overgedragen aan Leo van Lierop.

overons-27
Thea: ‘Het accordeonspelen is mij al heel jong met de paplepel ingegoten. Mijn vader Arie Mudde was ook accordeonist. Op de foto uit vroeger tijden sta ik te spelen voor de ijssalon van mijn ouders. overons-28
overons-29

images

Inmiddels ben ik al ruim 40 jaar lid van Accordeonata. Tussendoor heb ik allerlei andere activiteiten  op muzikaal gebied verricht. Ik speel bijvoorbeeld al geruime tijd als enige vrouw bij een Shanty-mannenkoor in Haastrecht. Ik beleef nog dagelijks veel plezier met het spelen op mijn accordeon.
Truus: Ik was ongeveer 12 jaar toen ik (trap)orgelles kreeg van dhr. Kroon. Mijn vader was muzikaal; hij zong en speelde saxofoon. Mijn zus speelde cello en ik stapte over op accordeon. Tot mijn 19e ben ik lid van Accordeonata geweest. Toen verhuisde ik naar Stolwijk en was vervoer heen en weer erg bewerkelijk. De groepsfoto is uit 1953, vele bekenden staan er op. overons-30
overons-31 Na het 50-jarig jubileum van Accordeonata in 2001 ben ik weer lid geworden, het is heerlijk samen te spelen.

Truus is in 2014 gestopt bij Accordeonata. In verband met haar leeftijd werd het haar te veel.

images

Anneke: Op 10-jarige leeftijd zong ik in het kinderkoor o.l.v. dhr. Kroon. Mijn zus Sjanie speelde toen accordeon bij dezelfde mijnheer Kroon. Dat vond ik ook wel leuk. Mijn ouders kochten toen voor mij ook een accordeon. Ik was toen 12 jaar en ben lid geworden van Accordeonata. Met de fiets vanuit Opperduit 5 kilometer naar het dorp Lekkerkerk, accordeon achterop.
De eerste foto is gemaakt tijdens een concours in Hoog Soeren in 1959.
overons-32

overons-33

overons-34
De andere twee foto’s zijn gemaakt tijdens een uitvoering. Wij speelden tussen de optredens van het orkest door zelf sketches; we stopten daar veel tijd in en beleefden er, net als het publiek, veel plezier aan.
In 1968 ben ik gestopt met spelen (daar heb ik nu toch spijt van!). In 2001, met het 50-jarig bestaan van Accordeonata, ben ik weer lid geworden en speel alweer ruim 8 jaar met heel veel plezier.

images
overons-35  Wim: ‘Toen ik 8 jaar was ging ik orgel spelen. Onze moeder speelde ook orgel, het nummer van de Titanic maakte veel indruk op mij. Mijnheer Piet Kroon kwam vanuit Stolwijk op zijn scooter naar Lekkerkerk om mij les te geven. Toen ik 10 jaar was heb ik een schriftelijke cursus Klaverskribo gevolgd. 1 keer per maand moest ik Slikkeveer laten horen of ik de lessen goed geleerd had. Samen met mijn broers Arie (trompet) en Cor (bugel) zat ik (tuba) bij de Fanfare Muziekvereniging Juliana. Op de tweede foto sta ik met hen samen voor de boerderij aan Wetering Oost in Lekkerkerk; ik was 17, Arie (met trompet) 13 en Cor(rigie) 9 jaar. overons-36

Ik ben vanaf 1955 lid van Accordeonata, mijn broers zijn beide ook vele jaren lid geweest. Van 1960 tot 1976 ben ik wegens drukke werkzaamheden gestopt. Toen Accordeonata 25 jaar bestond ben ik weer lid geworden. Een aantal jaren later zijn Tineke en ik een paar geworden en zitten al vele jaren naast elkaar in de 2e partij. In 1984 ben ik bestuurslid en penningmeester geworden. Dit jaar (mei 2009) is mijn 25 jarig jubileum. Ik hoop samen met Tineke nog jarenlang actief te kunnen zijn bij Accordeonata.”

images

Tineke: ‘Op de foto sta ik (13 jaar) met mijn zus Marian (10 jaar) op het toneel in het Gebouw te Ammerstol.
overons-37
Ik kreeg les van Gerrit Hommerson in Groot-Ammers, dus op de fiets met de accordeon achterop overvaren naar Groot Ammers. Vanaf mijn 12e jaar kwam Leo Hoogendoorn, later was hij lange tijd dirigent van Accordeonata, bij ons thuis lesgeven. We speelden toen alledrie; Marian, Willy en ik. We werden vaak gevraagd om te spelen op verjaardagen en feestjes. We hebben aan concoursen meegedaan en haalden mooie cijfers. Vanaf 1962 zat ik op de Accordeonvereniging van Piet Bakker in Ammerstol. We speelden ook bij Muziekvereniging Exelcior ’64 op Alt en Corhoorn, van hieruit werd een accordeonclubje opgericht o.l.v. Leo Hoogendoorn, later Rien van Berkel. Weer later ben ik met mijn zus Marian bij Accordeonata gaan spelen. Daar leerde ik Wim kennen. Al vele jaren spelen we samen en zitten samen in het bestuur. We hopen nog lang van Accordeonata en onze dirigent te mogen genieten.”

images

Piet B.: Vanaf mijn 8e jaar had ik pianoles bij mijnheer Kroon. Hij stimuleerde mij om accordeon te gaan spelen. Mijn eerste accordeon was een Weltmeister 32 basser. Ik had met nog 6 andere leerlingen les. overons-38

In 1951 werd Accordeonata opgericht en maakte ik met mijn nichtjes Bets en Corrie deel uit van het B-orkest. We deden mee aan vele concerten en concoursen. Accordeonata repeteerde een tijdlang pro deo bij mijn ouders in de boven- of voorzaal van ‘De Grote Boer’; eerst het B-orkest, daarna het A-orkest. Jarenlang haalde ik contributie op van het B-orkest en gaf dit aan de penningmeester, in die jaren was dat Jo v.d. Wouden. Tijdens een optocht in 1955 heb ik als jonge jongen op een praalwagen accordeon gespeeld.

overons-39
Een leuke herinnering heb ik bijvoorbeeld aan een Novam gelegenheids orkest met 150 accordeonisten. Later toen ik eigenaar was geworden van Amicitia gunde ik mij geen tijd om accordeon te spelen. Na het jubileumconcert in 2001 heb ik besloten weer te gaan spelen bij Accordeonata en speel nu elke dag. Ik treed tegenwoordig ook solo op en begeleid enkele zangkoren. ”

images

Jan (drummer):
Ik, Jan v.d. Heide, ben begonnen als tamboer bij de drumband van muziekvereniging ‘Excelsior’
in Bergambacht op elfjarige leeftijd.
overons-40
Na enige jaren ben ik bij de fanfare gegaan als concert-tamboer.
Bij “Excelsior”was ook een apart orkestje die ze de Blaastoeters noemden,en ook daar heb ik als slagwerker jarenlang in gespeeld.
In 1980 kwam er een nieuwe dirigent en die vond dat er een drumstel aangeschaft diende te worden en vanaf die tijd ben ik begeleidings-drummer.
Na 40 jaar trouwe dienst bij deze vereniging ben ik naar ‘Accordeonata’ gegaan en daar hoop ik het ook 40 jaar vol te houden.
Foto uit 1962.